Låg inflation i USA

Publicerat den Kategoriserat som företagslån, jämföra företagslån, Okategoriserade
foretagslån inflationen sjunker i usa december 2022

En våg av lättnad sköljer över marknaden efter en oväntat låg inflation i USA. Börser lyfter kraftigt och dollarn faller när riskaptiten får sig ett lyft.

Konsumentpriserna i USA steg med 0,1 procent i november jämfört med oktober, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement, skriver TT.

Det kan jämföras med analytikernas snittprognos på en prisökning på 0,3 procent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Inflationen i november (prisutvecklingen i årstakt )sjönk till 7,1 procent. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 7,3 procent och 7,7 procent i oktober.

Det är den lägsta siffran sedan december 2021.

Siffrorna minskar trycket på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja räntan framöver. Nästa räntebesked kommer på onsdag och då väntas en höjning med 50 punkter efter fyra höjningar i rad med 75 punkter var.

Dollarn tappar idag 1 procent mot euron och pundet och nästan 2 procent mot den japanska yenen. Börser runt om i världen lyfter ordentligt, även Stockholmsbörsen som ligger på plus 2,5 procent drygt tio minuter efter inflationssiffrorna.

Det pekar även uppåt i terminshandeln inför det att handeln på Wall Street inleds på tisdagen.

Rensar man bort energi- och livsmedelpriser ur statistiken och tittar på vad som brukar kallas kärninflation sjönk den till 6 procent i november, ned från 6,3 procent i oktober.

Feds inflationsmål ligger på 2 procent.

Wiki: inflation

Med inflation menas vanligtvis att penningvärdet minskar. Den ursprungliga definitionen är “ökning av penningmängden”. När penningmängden ökar kraftigt så minskar i regel penningvärdet. En effekt av inflation är att den allmänna prisnivån stiger, varför inflation ofta mäts med konsumentprisindex och uppfattas av många som synonymt till detta.