Inte sålt ett hus sedan september

Publicerat den Kategoriserat som företagslån, Okategoriserade
företagslån inte ett hus byggs nu

I två år blomstrade affärerna för svenska hustillverkare. Nu är branschen iskall.

– Sedan första september har vi inte sålt ett enda hus till en privatperson, säger Fredrik Anheim, vd på Anebyhus.

– Jag får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta en situation som liknar den vi befinner oss i nu, säger Joakim Henriksson, vd på Obos Sverige, där Smålandsvillan och Myresjöhus ingår.

1991 byggdes 28 685 småhus i Sverige. Fyra år senare hade den siffran sjunkit till 3 762. Att liknelserna dras till Sveriges djupaste ekonomiska kris i modern tid är ett vittnesmål om hur allvarlig situationen är i branschen.

– Jag har jobbat här i fyrtio år och aldrig upplevt något i närheten av detta — med kraftiga prisuppgångar och hög inflation. Jag kan inte komma på något att jämföra det med, för det är så extremt. Det var tuffa år på 90-talet, men det här är värst hittills, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.

SCB:s senaste statistik över byggstartade småhus visar en minskning med nio procent under årets tre första kvartal — från 10 452 förra året till 9 550 i år. I relation till redogörelserna från hustillverkarna kan det tolkas som en hanterbar minskning.

Men att bygga hus tar tid och branschen är trög.

– Under 2020 och framför allt 2021 fyllde de allra flesta tillverkare sina orderböcker. På Älvsbyhus hade vi leveranstider på två år när de var som längst, säger Kent Johansson.