8 procents skatt för pensionärer

Publicerat den Kategoriserat som jämföra företagslån, lån till företag, Okategoriserade
företagslån pensionsmyndigheten

Jobba som pensionär – skatten bara 8 procent.

Exemplen är många att det lönar sig att jobba som pensionär, men 8 procent i skatt är inte fy skam.

Pensionsmyndigheten har kommit ut med en ny rapport: ”Pension och skatt 2023 – Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar”.

Rapporten är genomlysning av skatteeffekterna för blivande pensionärer och pensionärer.

”Inkomstskatten på lön är till exempel åtta procent upp till 305 000 kronor om löntagaren inte tagit ut sin pension, från det år löntagaren fyller 67 år”, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten och ansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande med anledning av den nya rapporten.

Obestridligt gör tidpunkten för när du väljer att gå i pension stor skillnad i plånboken.

Den som jobbar längre tjänar som redan nämnts ihop mer till sin pension.

Och på det kommer positiva skatteeffekter alltså.

Det beror bland annat på det jobbskatteavdrag som införts och att inkomstskatten på lön är mycket låg för äldre löntagare.

”Om man står inför att välja att ta ut sin pension så är det extra viktigt att ha kunskap om det förhöjda grundavdrag som man nu får från 67 års ålder istället för vid 66. Ett år kan då göra stor skillnad för ekonomin. Och även om man inte är i precis den åldern är det bra att ha kunskap om de ekonomiska konsekvenserna när man väljer tidpunkt för sitt uttag av pension och när man väljer att sluta sitt lönearbete”, säger Stefan Granbom.

– Tidpunkten man väljer att ta ut pension kan göra stor skillnad i plånboken. Jobbar man längre tjänar man ihop mer till pensionen. Det är även skattemässigt förmånligt att arbeta längre upp i åldrarna. Det beror bland annat på det jobbskatteavdrag som införts och att inkomstskatten på lön är mycket låg för äldre löntagare. Inkomstskatten på lön är till exempel åtta procent upp till 305 000 kronor om löntagaren inte tagit ut sin pension, från det år löntagaren fyller 67 år, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten och ansvarig för rapporten.